Så känner du igen en bra arbetsplats

Av: Henrik W.

Säkert har du en alldeles bestämd uppfattning om din nuvarande arbetsplats. Du vet hur du trivs med dina kollegor, chefen och arbetsuppgifterna. Kanske kan du inte sätta fingret på det utan det bara ”känns” bra – eller dåligt.

De flesta av oss byter förr eller senare jobb. Under jobbintervjun hamnar fokus av naturliga skäl på dig som söker jobbet. Självklart vill du vara väl förberedd och göra ett gott intryck. Troligtvis är du inte ensam sökande utan har konkurrens.

Även om du står i centrum på anställningsintervjun är det ett bra tillfälle att ta tempen på arbetsplatsen. Kanske blir det du som tackar nej till jobberbjudandet i slutändan. Men hur vet du om arbetsgivaren är bra? Hur väl trivs medarbetarna där egentligen? Är det OK att be om att få ta en titt på tidigare medarbetarundersökningar eller hur gör man? Låt oss ta tillfället att ta reda på hur du känner igen en bra arbetsplats.

Bra medarbetare – det viktigaste på en arbetsplats

Enligt en undersökning från YouGov tycker de flesta svenskar att bra kollegor är det absolut viktigaste på en arbetsplats. Håller du med? En bra arbetsgivare vet om att medarbetarna är den viktigaste resursen för företaget. En sådan arbetsgivare inser också vikten av att du som ny medarbetare ska trivas i ditt nya team.

Om du redan i samband med rekryteringen erbjuds att träffa en eller flera av arbetsplatsens medarbetare är det ett gott tecken. Genom att ta en fika med någon av dem får du chansen att bilda dig en uppfattning om arbetsplatsen. Dessutom är detta ett tecken på att arbetsgivaren inte har något att dölja. Du skulle lätt märka om folk verkar missnöjda.

Intressanta arbetsuppgifter

Enligt undersökningen är det näst viktigaste efter trevliga kollegor att arbetsuppgifterna är intressanta. Du kan ta reda på ganska mycket om dina arbetsuppgifter på förhand genom att läsa på om arbetsplatsen. En bra arbetsgivare kommer sedan att ge dig insikt i verksamheten och dina arbetsuppgifter redan under intervjun. Förbered dig också att ställa frågor kring vad som förväntas av dig. Hur ser en typisk arbetsdag ut? Vilka möjligheter finns till avancemang och vidareutbildning? Fundera på om arbetsplatsen har en tydlig identitet och om dess värderingar stämmer överens med dina. Bäst av allt är förstås om du får chans att prata med någon av dina framtida kollegor och höra vad de har att berätta om arbetsuppgifterna.

Chefen – medarbetarnas viktigaste resurs?

De flesta svenska arbetsplatser har en ganska platt hierarki jämfört med hur det ser ut på många håll i världen. Medarbetarna har ofta en avslappnad relation till sin chef. Ändå är det inte ovanligt att det är chefen som påverkar arbetsklimatet mest.

Med stor sannolikhet sitter din framtida chef med på anställningsintervjun. Då får du en chans att bilda dig en första uppfattning. Åter igen – fokusera inte så mycket på dig själv att du glömmer att bedöma dem som intervjuar dig. De är trots allt kanske dina framtida arbetskamrater!

Vi kan parafrasera ”medarbetarna är företagets viktigaste resurs” med ”chefen är medarbetarnas viktigaste resurs”. Chefen sätter ofta tonläget för sina medarbetare. Med en bra chef har du större chanser att utvecklas och förverkliga dig själv. Ställ dig frågan – kommer denna chef att kunna inspirera och motivera? Verkar det vara en person som är bra på att delegera och fördela ansvar eller är det detaljstyrning som gäller? Det kan vara svårt att dra sådana slutsatser utifrån det första mötet men fundera gärna på det. Magkänslan räknas också!

Alla seriösa arbetsgivare genomför regelbundna medarbetarundersökningar för att undersöka medarbetarnas välmående. En sådan arbetsgivare uppfattar det sannolikt inte som konstigt om du undrar lite om deras senaste medarbetarundersökning. En medarbetarundersökning innehåller ofta en presentation av resultat och förslag på åtgärder som du kan snegla på. Du kanske inte bör fråga direkt efter detaljerna, men det finns en chans att arbetsgivaren självmant visar dig undersökningen eller berättar mer om den som svar på din fråga.

Flexibla arbetstider och andra bekvämligheter

De flesta av oss uppskattar arbetsplatser som erbjuder en bra balans mellan jobb och fritid. Hur ser arbetstiderna ut? Är de fasta eller flexibla? Finns det möjligheter att jobba hemifrån? Det är bra frågor att ställa om du får chansen att träffa någon av dina framtida kollegor. Det går självklart också bra att fråga om sådant under intervjun utan att framstå som bekväm. En bra arbetsgivare uppskattar att du är nyfiken och ställer frågor.

Om arbetsgivaren har en speciell pensions- eller sjuklönspolicy för sina medarbetare är det ett plus och ännu ett tecken på att det är en bra arbetsplats. Det kan också finnas andra förmåner som till exempel gymkort, städhjälp eller företagshälsovård. För sådant blir det plus i kanten.

När du besöker arbetsplatsen för intervjun får du en första uppfattning om hur arbetsklimatet verkar. Hur välutrustade är kontoren? Verkar arbetsmiljön ergonomisk? Fundera på hur det skulle kännas att jobba där!

Hur ser en bra arbetsplats ut enligt dig?

30 Mar 2019