Blått ljus - skadligt för vår hälsa?

På senare tid har det forskats en del kring det potentiellt farliga blåa ljuset som strålar ut från de flesta av våra digitala skärmar. Optiker och ögonläkare möter en växande grupp människor som är oroliga över den digitala belastningen på sina ögon. Effekten på din hälsa kan vara påtaglig enligt en studie från Harvard University, anmälda symtom innefattar bland annat yrsel, huvudvärk, sömnsvårigheter, torra ögon och suddig syn. I en tid där fler och fler lider av sömnsvårigheter kan blått ljus vara en bov i dramat.

Blått ljus förekommer naturligt och har alltid funnits runt omkring oss, men då vi spenderar allt mer tid vid digitala skärmar exponeras vi för blått ljus betydligt mer.

Problemet med blått ljus kan liknas vid överexponering av solens farliga strålar, vid små doser får du en solbränna, men vid långvarig exponering kan det leda till skadliga hälsoeffekter.

Hur kan man skydda sig?

  1. Som med din hälsa överlag är den bästa förebyggande metoden att undersöka dina ögon med jämna mellanrum. Gå till en ögonläkare eller optiker som kan göra en bedömning på om dina ögon har tagit skada, får du reda på det i tid finns det flera saker du kan göra för att förhindra större mentala och fysiska skador.
  2. Ta pauser från digitala skärmar. För många av oss är stillasittande vid en skärm mer en regel än undantag, både på fritiden och arbetslivet.
    En enkel metod för att låta dig ögon vila är 20-20-20 metoden. Ge dina ögon en paus var 20:e minut, kolla bort från din skärm i 20 sekunder och fokusera dina ögon på något cirka 20 decimeter bort.
  3. Tvätta din skärm. Hur ren är din datorskärm? De flesta skärmar på datorer eller mobiltelefoner har oftast en stor mängd fingeravtryck, märken och dammpartiklar. Detta kan, tro det eller ej, intensifiera mängden blått ljus som tränger in i dina ögon. Det kan också tvinga dig att anstränga dina ögon mer för att se vad som står, speciellt när du läser mindre texter.
  4. Investera i ett par glasögon med skydd mot blått ljus. Det finns ett stort utbud av glasögon som skyddar dina ögon mot skadligt blått ljus, i glasögonen sitter ett filter som filtrerar bort den absolut största mängden skadligt blått ljus. SmartBuyGlasses har själva utvecklat en teknik som kallas zFORTⓇ, det går att få i alla glasögon, med eller utan styrka. Om du vill kolla in deras utbud av glasögon som har inbyggt blåljus blockerande filter hittar du de här, annars är det bara att lägga till det som val när du anpassar dina glasögon.

Lär dig mer

Vill du lära dig mer om blått ljus, glasögon, solglasögon eller andra ögonhälsorelaterade ämnen, kika in SmartBuyGlasses Optiskt Centrum. De har en stor mängd artiklar inom alla ovan nämnda områden. Ta reda på bland annat varför man ser dubbelt, hur mat påverkar vår syn och vad som avgör vilken ögonfärg man får.

Är du orolig över att inte kunna testa glasögon innan du köper är det heller inget hinder! De har ett verktyg kallat “Virtuella Prova-På” där du direkt på skärmen (genom att spela in en kort 5-sekunder selfie video) kan se tusentals olika bågar på ditt ansikte. Slipp springa runt i flera olika butiker för att hitta rätt par och nu under pandemin är det ju verkligen något vi vill försöka undvika!

 

29 Dec 2021