Psykologiska egenskaper hos framgångsrika pokerspelare

Att poker är ett kortspel är det kanske ingen som sätter sig emot. Det spelas med kort så det är så klart ett kortspel. Men vad många inte tänker på är att det faktiskt egentligen är ett spel som handlar om spelarnas beteende. Den som känner till poker vet att det inte alltid är den bästa handen som vinner utan istället kan den med sämsta korten gå segrande därifrån. Hur kan det komma sig? Jo, allt handlar om psykologi.

Bakgrund

Förutom att ha rätt psykologiska förutsättningar kan det även vara en fördel att ha en passande bakgrund. Detta är någonting som många professionella pokerspelare också har. Visst är det viktigt att ha ett intresse för spelet men rätt utbildning eller tidigare erfarenheter kan också spela stor roll i om du blir framgångsrik eller inte. Det är ju knappast någon hemlighet att många av de största spelarna har en bakgrund som har gett dem användbara verktyg som de kunnat applicera på sitt spel.

Ett exempel är den tyska pokerspelaren Felix Schneiders som har en examen i matematik som säkerligen ger honom ett övertag när det gäller att beräkna sannolikheten för vilka kort hans motståndare har. En av hans lagkamrater från Team PokerStars, Chris Moneymaker, har ett förflutet som revisor. Ett yrke som har gett honom ett kalkylerande sinne för hur han ska lägga upp sitt spel på lång sikt.

Kunskap

Den som vet mest vinner mest, brukar det heta och när det gäller poker är det väldigt sant. I detta spel handlar det inte bara om att hålla sitt eget psyke i schack, utan även att ha koll på sina motspelares. Genom att skaffa dig kunskap om dina motspelares psykologiska egenskaper kan du under spelets gång, genom att betrakta dem, ha lättare att räkna ut vad deras nästa drag är. För att kunna avslöja en bluff behöver du kunskap om den spelarens tidigare spelstil och kroppsspråk. För hur mycket spelarna än gör för att visa upp sitt bästa pokeransikte så är det alltid svårt att kontrollera hela kroppen. Skaffa dig kunskap om dina motspelares kroppsspråk så har du en stor fördel.

Vinnande egenskaper

Det finns få pokerspelare som når framgång vid varje spelparti. Ofta är det en berg-och-dalbana av uppgångar och nedgångar att vara pokerproffs. Att inte ge upp vid motgångar och att inte drabbas av övermod kräver ett starkt psyke. Pokerspelare måste också ha uthållighet att spela under flera timmar, ofta flera dagar i sträck. Under spelets gång måste de kunna upprätthålla sin koncentration under många timmar. Då gäller det att kunna sortera mellan vad som är viktigt och vad som inte är viktigt. Självklart är det svårt att vara på topp jämt och därför är det också så att även den bästa pokerspelare inte alltid kan vinna, utan det kommer sämre dagar. För att kunna prestera så jämt som möjligt, även i motgång och vid oväntade situationer, krävs det mental styrka.

Mental styrka

Att ha mental styrka räknas som att ha en psykologisk fördel som gör att spelaren kan klara situationer som andra skulle ha svårt för. Begreppet mental styrka användes först inom idrott. Elitidrottare hade ofta en förmåga att bortse från allt annat under en period för att lägga allt sitt fokus på att prestera just där och då. Detsamma gäller för framgångsrika pokerspelare, de har en förmåga att kunna fokusera när det är nödvändigt. I jämförelse med en idrottare behöver en pokerspelare kunna behålla sitt fokus under betydligt längre tid.

En pokerspelare behöver även vara motiverad till att spela. För att kunna stå ut med de många turnéerna och de långa pokerpartierna behövs det i grunden finnas en kärlek till spelet. De behöver också kunna motivera sig själva under perioder av motgång. De måste hela tiden ha siktet framåt, mot nästa seger. Naturligtvis måste de kunna hålla sig lugna i alla situationer.

Under ett parti poker kan det uppstå många olika situationer och det går aldrig att förutspå sin motståndares nästa drag. Då är det viktigt att fortsätta att behålla lugnet, aldrig låta känslorna ta över och framför allt inte visa med en min för din motståndare vad du tänker.

Är detta spelet för dig?

18 Feb 2020