Kärleksrelationer och smeknamn

När Molly Sandén släppte låten "Alla våra smeknamn" satte hon fingret på ett fenomen som många inte tänker på men som är ett tydligt tecken på vad som skapas i en nära relation. I detta inlägg ska jag beskriva hur vi kommunicerar med varandra i nära relationer med kopplingar till Sandéns låt.

Trappstegsmodellen

Det finns en modell som kallas trappstegsmodellen som beskriver hur kommunikationen ändras när relationen förändras. De första fem stegen beskriver hur vi kommer närmare varandra och de fem sista stegen beskriver hur vi glider isär.

I det första steget på väg mot en djupare relation hälsar man på varandra och presenterar sig själv. I det andra steget sonderar man varandras intressen för att se hur lika man är och om det finns en grund för en djupare relation.

Många kontakter upphör vid steg ett eller steg två. De som märker att de har något gemensamt eller något de vill undersöka närmare går vidare till steg tre. Där börjar man ta på varandra (beröring, kramar) och avslöja vissa hemligheter. Det blir ganska vanligt att man pratar om sig som ett "vi".

Många vänner stannar till på steg tre där de tycker att de vet var de har varandra. Kärlekspar som håller ihop mer än några månader hamnar på steg fyra där intimiteten har blommat ut och man har ett eller flera smeknamn på sin partner. Det är t.ex. vanligt att man exklusivt kallar sin partner för älskling, darling eller snutten. Ingen annan får bli kallad detsamma. Man kan till och med ha smeknamn på sin partners genitalier.

När man har befunnit sig på steg fyra länge har man vant sig vid närheten och de unika uttrycken som bara förekommer mellan de två älskande. Att helt plötsligt avbryta dessa intima vanemönster känns inte bara konstigt utan också väldigt smärtsamt.

Uppbrottet och allt som finns kvar

I sången "Alla våra smeknamn" som uppstod efter uppbrottet med Danny Saucedo som kärlekspartner kan de fortfarande mötas i olika sammanhang eftersom de tillhör samma bransch och har gemensamma vänner. Vad ska Molly kalla Danny då? Hon brukar använda ett av de smeknamn som hon bara säger till honom.

Molly Sandén skriver i refrängens första två rader: "Vad ska jag kalla dig nu? Att säga namnet känns ju bara för sjukt". Det är konstigt att man efter att ha kallat någon "älskling" i flera år plötsligt kalla denna person vid förnamn.

Det hänger samman med det faktum att två människor som känner varandra på djupet har delat med sig till varandra av sina innersta hemligheter. Detta kan man inte bara glömma av när man gör slut. Man har sagt det i förtroende för att skapa närhet och tillit men när man har gjort slut bryts även denna tillit. Vad får man då säga och hur känns egentligen det? Vad säger den andra om mig? Behöver man vara orolig?

Att ha smeknamn på sin partner gränsar också till de hemligheter man delar. Särskilt om det är smeknamn som man bara använder när man är själva. Det är därför Sandén kallar låten "Alla våra smeknamn". Kärlekspar har ofta flera namn på varandra.

Att glida isär eller slitas isär

När par växer ifrån varandra går de igenom de fem sista stegen. Det sjätte steget börjar med att man lägger mer fokus på egna intressen och mindre på gemensamma. I steg sju undviker man att prata om saker som skapar spänning (och konflikt) samtidigt som intimiteten minskar. I steg åtta och nio undviker man varandra genom att inte vistas i samma säng, samma rum eller samma bostad.

De avslutande stegen som normalt är en långsam nedtrappning kan i vissa relationer gå väldigt snabbt. Kanske blir man då så arg på sin ex-partner att ilskan tar över andra märkliga känslor. I annat fall får man svårt med omställningen. Här skriver Sandén "Jag vägrar låtsas som vi aldrig har hänt". Man kan nästan tro att det är förväntat att ett uppbrott bara är att gå vidare ifrån, som om det aldrig har hänt. Men det har det och på ett mycket djupt plan.

Ska man låtsas som att kroppens celler inte skriker av abstinens när den inte får den beröring den är van vid? Ska man låtsas som de ord man har sagt i form av ömhetsbetygelser inte berörde och skapade djupare band på ett psykologiskt plan? Ska man låtsas som de hemligheter man delat med sig av och fått del av inte är hemligheter längre utan trivialiteter som man därför inte behöver säga eller råkar säga i förbifarten? Nej, så klart inte. Man ska sörja och bearbeta.

För dig som undrar vart steg fem och tio tog vägen är de ganska kortfattade. Steg fem innebär att man gifter sig eller utför en motsvarande offentlig handling för att klargöra sin relationella status. Steg tio är det totala uppbrottet. Man gör slut, skiljer sig, separerar.

Många har skrivit om uppbrott och den smärta och sorg som den för med sig. Få har satt fokus på en detalj som har så stor inverkan, som det Molly Sandén har fångat, i en poplåt. Igenkänningsfaktorn är därför hög vilket gör att det är mer som är intressant med denna låt bortom den ytliga frågan vad som hände med ett känt par. Det är genuina känslor som berör.

Du hittar hela texten här.

Har du upplevt något liknande eller vill kommentera vad låten "Alla våra smeknamn" har betytt för dig?

23 Jan 2020