De små tekniska lösningarna som gör livet lättare

Ofta när vi talar om teknologiska framsteg så är det inte ovanligt att det sker med en ganska så negativ framtoning. Sociala medier gör att vi blir beroende av våra telefoner, lösningar i hemmet gör oss lata och bekväma osv. I det här inlägget tänkte jag att det skulle vara betydligt roligare att fokusera på de positiva aspekterna. Även om det är sant att vi  har utvecklat en och annan ovana genom att ständigt vara uppkopplade, så gör det gott att också komma ihåg vad utvecklingen har gett oss.

Nedan följer några småsaker som gör vår vardag smidigare, och som har uppkommit till följd av vår ständiga tillgång till internet, samt att vi med våra mobiler alltid har en liten dator i fickan.

Jämförelsesidor är guld värda

Jag minns tiden då man glatt gjorde ett inköp för att bara några dagar senare upptäcka att samma vara fanns på rea någon annanstans. Idag är det problemet ett minne blott tack vare alla jämförelsesidor. Det finns jämförelsesidor för allt möjligt idag, inte bara för priser – du kan besöka en svensk jämförelsesida för nätcasinon, för bettingsidor, elavtal, lån, för olika avtal med mera.

De senaste åren har marknaden för jämförelsesidor växt otroligt mycket, och i vissa sammanhang kan det faktiskt spara oss otroligt mycket tid.

Gratis telefonsamtal

Har du tänkt på hur lätt – och inte minst billigt – det är för oss att ringa samtal nuförtiden? Jag vet att det åtminstone är någonting som jag tar för givet, trots att det egentligen inte var så många år sedan man räknade antalet minuter i varje samtal och “långdistans” var ett ord som förvandlade telefonräkningen till ett monster.

Visst, vi betalar fortfarande på sätt och vis genom våra abonnemang, men tack vare att appar som Skype m.fl. dök upp på marknaden och mobiloperatörerna gradvis valde att slopa samtalskostnaderna, så kräver processen betydligt mindre tankekraft i dagsläget.

Betalningar är mycket enklare idag

En annan grej som har bidragit till att vår vardag kan flyta på smidigare än tidigare är de många digitala betallösningarna som finns. Dels har vi internetbankerna som underlättar otroligt mycket vid betalning av räkningar, men vi har också fakturatjänster som Klarna, och appar som Swish.

Förr var det till exempel ett väldigt ståhej under restaurangbesöken om någon skulle lägga ut, men idag är det bara att Swisha över pengarna redan innan servitören hunnit komma över med kortläsaren.

GPS i mobilen

Att gå eller köra vilse är även det ett minne blott – åtminstone i utsträckningen som det skedde förr i tiden. Idag behöver vi minsann inte studera kartor, eller ens införskaffa oss vägkartor, eftersom vi har GPS i våra telefoner.

Själv är jag en flitig användare av GPS i mobilen, även till fots, och ibland funderar jag över hur jag ens lyckades ta mig runt.

Våra teknologiska framsteg kommer med en hel del nya utmaningar, men givetvis även många fördelar. En del av fördelarna är mer uppenbara än andra, men så finns de också småsaker som de nämnda i det här inlägget, som gör det lättare för oss trots att vi ofta glömmer bort att stanna upp för att uppskatta det.

20 Jan 2021